Olo on tyhjä

Ratkaisematon sarjan ensimmäinen case Susanne on tehty ja nauhoitettu. On outoa, että se on valmis. Olen maaliskuusta asti jollain mentaalisella tasolla kulkenut pitäen tämän tapauksen koko ajan mielessäni. Annoin tämän asian eteen eniten aikaani vuonna 2020.

Yleensä koen helpotusta, kun pitkät projektit ovat valmiit ja voi aloitta vetämällä roskiin kaiken siihen liittyvän. Nyt ahdistaa tyhjentää pöytä. Mun pinkit post- it-laput ovat täynnä merkintöjä, nimiä, tarkastettavia asioita ja etsittäviä ihmisiä. Puhelin on täynnä muistiinpanoja, kuvia, videoita, nauhoitettuja puheluita ja pää täynnä jännitystä, hetkittäistä pelkoa ja onnistumisen tunteista jääneitä muistijälkiä. On jotenkin todella vaikea siirtää ne seuraavan tieltä sivuun.

Toisaalta tapauksesta jäi selvittämättä vielä joitain oleellisia asioita, yksinkertaisuudessaan aika loppui kesken. Siksipä tapauksesta rakentuu vielä elokuussa yksi osa, emme ole vielä valmiita. Nyt on kuitenkin mentävä eteenpäin.

Siksi vuoden ensimmäinen päivä alkaa googlettamalla uutta nimeä, paikkakuntaa, mysteeriä ja selvittämätöntä henkirikosta. Murhaa, jonka jokainen kulma täytyy tutkia taas uusin silmin, mutta tällä kertaa asioita ei tarvitse aloittaa täysin alusta. Kulunut vuosi opetti aivan hemmetin paljon, miten tätä tietä kannattaa kulkea eteenpäin.

Uskon, että kun seuraava tapaus myöhemmin tänä vuonna tulee ulos, me emme Elinan kanssa enää opettele kävelemään vaan juostaan jo lujaa varmoina ja kaatumatta.

Parasta tässä kaikessa on kuitenkin tehdä asioita ihmisen kanssa, jonka silmissä leiskuu sama tekemisen palo. Luovuus, joka kasvaa yhdessä sitä ruokkimalla ja suunta, jota kohti molemmat tähtää yhdessä, ymmärtäen silti kahden ihmisen erilaisuutta.

Olen onnellinen, että tämä projekti valitsi juuri minut, sillä minä en ehkä olisi tajunnut valita sitä.

Ratkaisematon ilmestyy 22.1.2021.

Jaa luettavaksi: