Kaksoiselämä motiivina murhaan

Postipiirin esimiehen kaksoiselämä

Teko: Murha

Tekotapa: Sairas, mutta kekseliäs.

Motiivi: Halu päästä naimisiin rakastajattaren kanssa

 

Eletään vuotta 1985 kun nuhteettoman ja hurskaan miehen maineessa ollut Tornion postipiirin esimies Jussi Albert Haapala, 59, jäi kiinni törkeästä varkauden yrityksestä, vieläpä omassa postikonttorissaan. Haapala yritti varastaa Suomen Pankista tilatut 438 000 markkaa, mutta valppaan pankkivirkailijan toimesta teko jäi yritykseksi.

Jussi Haapala murtui kuulusteluissa ja myönsi miltein kymmenen vuotta aiemmin tapahtuneen murhan. Haapala oli murhannut ensimmäisen vaimonsa Enni Haapalan, tavalla, josta kirjoitettiin vielä pitkään.Samalla paljastui myös Haapalan villi kaksoiselämä, johon kuului useita rakkaussuhteita.

Poliisi sai haltuunsa kirjeenvaihdon Haapalan ja erään hänen rakastajattarensa välillä. Kirjeenvaihdosta kävi ilmi, että Haapala oli suunnitellut vaimonsa surmaa jo pitkään. Hän oli kehittänyt suunnitelman, josta piti tulla täydellinen rikos. Ja ehkä siitä olisikin tullut, ellei Haapala olisi kymmenen vuotta myöhemmin murtunut kuulusteluissa.

Haapala rakensi pölynimurin johdosta ja rautalangasta laitteen, jonka kanssa hän hiipi nukkuvan vaimonsa Ennin viereen, toisen rautalangan hän laittoi vaimon rinnalle ja toisen käsivarteen. Tämän jälkeen hän johti virran ”murhakoneeseen”.

Poliisin tutkintapöytäkirjassa lukee: ”ruumis vavahteli, kun virta meni nukkuvan läpi.” Enni Haapala kuoli, tietämättä miten.

Suunnitelma ei kuitenkaan ollut vielä valmis

Tämän jälkeen Haapala raahasi vaimonsa ruumiin keittiöön. Otti kaapista silitysraudan, jonka johdon hän vuoli vialliseksi ja poltti sitä tulitikulla samasta kohdasta. Näin Haapala lavasti täydellisen sähköonnettomuuden. Seuraavaksi Haapala meni herättämään lapsensa, jotta lapsi voisi todeta sähkösurman. Surma oli niin erikoinen, että sähköalan lehti kirjoitti siitä varottavasti asiantuntijoille, että suurelle yleisölle.

Edes ruumiinavauksen tehnyt lääkäri ei huomannut rikosta. Hän uskoi vainajan kuolleen kerrottuun onnettomuuteen. Näin tekivät myös tapausta tutkineet poliisit.Henkirikos olisi todennäköisesti jäänyt ikuisesti paljastumatta, ellei varkausyritys vuosia myöhemmin olisi paljastanut miestä. Haapala meni naimisiin rakastajattarensa kanssa ja nosti hautajaisavustuksia 170 000 markkaa.

Juttu meni Tornion raastuvanoikeuteen vuoden 1986 alussa ja kaupunginviskaali Ossi Kuusijärvi totesi teon olleen raaka ja suunnitelmallinen ja tekijä kylmäverinen. Mielentilatutkimukset osoittivat Haapalan olevan terve.

Hovioikeus antoi varkaudesta 1,5 vuotta vankeutta. Raastuvanoikeus 2 vuotta. Lisäksi Haapala sai pontikankeitosta 50 päiväsakkoa ja törkeästä petoksesta kolme vuotta vankeutta. Murhasta hän sai elinkautisen ja korvauksia tuli maksettavaksi 235 000 markkaa.

Vankilassa Jussin kerrotaan olleen luottovanki, joka entiseen, herrasmiesmäiseen tyyliinsä toimi suntiona vankilahartauksissa. Häntä oli juttujen mukaan vaikea uskoa vankilassakaan täydellistä kaksoiselämää eläneeksi murhaajaksi.

Jaa luettavaksi: